top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıCansu Dağbağlı

Sonbahar renklerinde İtalya


İtalya'yla ilk tanışmam Erasmus sayesinde sonbaharda olmuştu. Bol ağaçlı ve parklı Kuzey İtalya'daydım ve çevremin, gittiğim şehirlerin yeşilden sarıya, sonra da kırmızıya dönüşünü izledim. Bilirsiniz İtalya'da bu renklerde yapılar da oldukça fazladır. Bence bu inanılmaz bir uyumdu ve ne zaman sonbahar gelse açıp bu fotoğraflara bakıyorum <3 Mevsimin şerefine aklımda iz bırakan 5 mekanı sizin için derlemek istedim, bu maddelerden biri belki gelecekteki seyahatlerinizde yakın düşer ve rotanıza eklersiniz :)

1. Basilica di Superga - Torino - Ekim

Yazıya gördüğüm en güzel kiliselerden biri ile başlayacağım. Tam bir Wes Anderson filmi çekilecek yer tadında Superga, Torino'da gezilecek yerlerden biri. Superga deyince ayakkabı markasını hatırlamış olabilirsiniz, zaten biliyorsunuz ki o da İtalyan markası :) Bugün bahsedeceğim yer ise bir Bazilika. 18.yüzyılda inşa edilmiş ve aynı zamanda Savoy ailesinin mezarlığı olarak kullanılıyor. Hava açıksa müthiş bir Torino manzarası da yakalayabilirsiniz çünkü yüksek bir tepede konumlanıyor. Tepe adını bazilikadan alıyor ve Superga, Torino merkezinden de rahatça görülebiliyor. Mimarı Juvarra tarafından üzerindeki tepe ile bütünleşecek şekilde tasarlanmış, gerçekten öyle olduğunu uzaktan bakınca görüyorsunuz. Buraya araba ile ulaşılabilir ancak nostaljik trenin tadı bir başka. Dönüşte de yürüyerek tepeden aşağı inmiştik ve kırmızı çıtır çıtır yapraklara doymuştuk.

Meraklısına film önerisi: Mimari harikalara ilginiz varsa, konusunu çok beğenmesem ve biraz sıkıcı bulsam da görsellerini önereceğim film "La Sapienza", İtalyan mimarisi detaylarını başınız dönerek izleyeceksiniz.

2. Genova Sokakları - Ekim

İlk Erasmus seyahat şehrim, dolayısıyla ilk Trenitalia yolculuğum beni Torino'ya yakın olması sebebiyle Genova'ya götürdü. Ekim başında pek sonbahar havası yoktu fotoğraflardan göreceğiniz gibi, ama bu listede olmasının sebebi sokaklarının ve yapılarının rengi. Kristof Kolomb'un memleketi, denizci Cenova kuzeyden gelirken gerçek İtalya'ya giriş kapısı gibi adeta. Kuzeyde gördüğünüz geniş caddeler, düzenli ve düz şehirler kendini tepeli şehirlere, dar ve renkli sokaklara, daha ılımlı havaya bırakıyor. Genova'da yukarı şehirde tertemiz ve bakımlı binalar, sahile çıkan dar sokaklarda ise daha sıkışık İtalyan mimarisini görebiliyoruz.

3. Castelvecchio Kalesi - Verona - Kasım

Romeo ve Juliet'in şehri, yani aşk şehri olarak bildiğimiz Verona'ya giderseniz mutlaka uğramanız gereken nokta kalesi. Bilinirlik açısından Verona Arenası'nın biraz gerisinde kalıyor olsa da 14. yüzyılda inşa edilen Castelvecchio Kalesi'nin güzelliği su götürmez. Gece nehir kenarında yürürken çok beğenip ertesi gün ziyaretine gittik ve hem gece hem gündüz güzel olduğuna karar verdik. Verona zaten minik bir şehir, bu sebeple kaleye de yürüyerek ulaşım çok kolay. Bu arada Verona için kısa bir not, giderseniz Verona Card alarak gezmenizi öneriyorum. Kart ile gidilecek tüm yerlere gitmeseniz de avantajlı oluyor.

4. Venedik Kanalları - Kasım

Biliyoruz ki Venedik hep turistik ve kalabalık, ama sonbaharda gidince birazcık daha sakinlemiş olabilir. Kanalları, arka sokakları gezerken sisli ve puslu hava bile yakışıyor bu şehre. Venedik'e sonbaharda gitmenin bir riski var, o da sel dönemine denk gelebilirsiniz, biz son günümüzde San Marco meydanında bileğimize kadar suya girmiştik mesela :) Venedik için verilebilecek en iyi tavsiye, zaten çoğu gidenin söylediği gibi gerçekten arka sokaklarda kaybolmak olur. Ekstra bir tavsiyem de, orjinali Veneto bölgesine ait olan tiramisuyu Venedik'te denemelisiniz, bu bölgeye ait olduğu için diğer İtalya bölgelerinde tiramisu bulmak zordur. Restoranlar için de aşırı turistik olanlar yerine menülerinde, tabelalarında İtalyanca yazan restoranları tercih edin. Hem gerçek yerel yemekleri denemiş olursunuz hem de daha düşük fiyata masadan kalkarsınız.

5. İspanyol Merdivenleri & Villa Borghese - Roma - Kasım

İspanyol Merdivenleri'ni tırmandığınızda, aynı yoldan aşağı inmek yerine Piazza del Popolo'ya doğru Villa Borghese bahçeleri kenarından yürüyün, sizi gördüğünüz en güzel günbatımlarından birine götürüyorum! Zaman varsa tabi ki bahçelerin tadını çıkarın, günbatımına doğru da meydana bakan teraslara oturun. Buradan Vatikan kubbeleri üzerinden güneşi batırın, Roma denince aklıma ilk görüntülerden biri olarak benim aklıma kazındı. Sanki Roma'da gördüğünüz tüm muhteşem yerlerden sonra şehir size sevginiz için teşekkür ediyor, unutulmayacak bir an bırakıyor ve Trevi Çeşmesi'ne attığınız bozuk paranın etkisini arttırarak bu şehre bir daha gelme isteğini içinize işliyor gibi.

Bonus sonbahar şehirleri:

Neşem'in blogu Journavel'da kolektif yazılmış sonbaharda gezilecek 12 Avrupa Şehri yazısı var, bir bakın bence çok tatlı olmuş :)

bottom of page