top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıCansu Dağbağlı

Bir Solukta Brezilya'daki 1 Yılım


Takvime baktım ve ben Brezilya’ya taşınalı bir seneyi geçeli çoook olmuş. Şöyle bir geri dönüp neler yaptım ve bana neler kattı demek için güzel bir nokta.

5 Nisan 2014′te hayatımda hiç yapmadığım bir delilik yaparak erkek arkadaşımın peşinden Brezilya’ya taşındım. Daha önce hiç gelmediğim bir ülkeydi, hatta kıtaydı; ama kendimize göre haklı sebeplerimiz vardı bu kararı alırken. Ve açıkçası hiç kolay bir karar değildi zaten.

Anlatmaya nerden başlasam bilemediğim bir seneydi, tüm zorluklarına rağmen hiç pişman değilim ve bu da iyi yanlarını görmemi sağlıyor. Aklıma hayalime gelmeyen yerler ve kültürler tanıdım, Renato’nun ailesi inanılmaz, bir ailem daha oldu gibi hissediyorum.

Yemeyi o kadar seviyorum ki her şeyi yerim zannederken karşıma büyük sürprizler çıktı :) Vücuduna ve biyolojik sistemine yabancı iklimde, her şeyin çok değişik olduğu bir yerde hayatını sürdürmeye çalışmak insanı gerçekten güçlü kılıyormuş.

Üniversite sistemleri de bana yabancı tabi ki, mastera başvururken bunun farkına varamamıştım, yüksek lisans eğitiminin bir senesini yani yarısını bitirdim ve daha yeni yeni alışıyorum diyebilirim.

Farklı koşullarda yaşayarak elimdeki için minnettar olmayı öğreniyorum gittikçe. İnsanın her yeni dil öğrendiğinde farklı düşünce sistemleri öğrenmesi de o kadar doğru ki... Yalnızca bir dilde anlamlı ve çevrilmesi çok zor olan kelimeler beni şaşırtıyor ve çok hoşuma gidiyor aslında tüm bu tecrübe, çoğu zaman dışarıya mutsuz gibi görünsem de.

İki gün sonra uzun zamandır çok istediğim bir seyahate, Rio de Janeiro’yu görmeye gidiyoruz. Bu yolculuktan önce şimdiye kadar burda yaşadıklarımı buraya not düşeyim ki, döndüğümde de Rio ile ilgili bir post hazırlayayım dedim.

Vardığımın ertesi günü hemen anlamaya başladım, o kadar bambaşka bir yerdeydim ki her şeyin farkında olmak için büyük çaba sarfetmeliydim.

Karnavalın gerçekte ne demek olduğunu öğrendim. Bu kadar partiyi seven bir millet, karnaval zamanı 2 hafta boyunca buldukları her zaman ve her mekanda ne kadar güzel eğlenebiliyormuş.

Brezilya farklılıkların buluştuğu ve herkesin, her şeyin kabul gördüğü yer diyorlar burda. Partilerde genci yaşlısı herkes beraber eğlenirken gördüm bunu ve aslında parti ve eğlence anlayışlarının ne kadar farklı olduğunu

50 kuruşa istiridye yemenin mümkün olduğunu öğrendim

ve yerel içkileri olan Cachaça’nın fena hangover yaptığını

Uçsuz bucaksız okyanus kıyılarının sunduğu güzellikleri, aynı anda aynı yerde iki farklı kum çeşidi bulmanın mümkün olduğunu gördüm

bana göre dünyanın en ilginç taşıma şekillerinden birini tecrübe etmiş oldum

Kaju aslında bir meyveymiş, fıstığı da her meyvenin üzerinde bir tane yetişiyor. Dünyanın en büyük kaju ağacı ise brezilyadaymış. Boyuna değil enine olarak büyüyor :)

Çok fazla meyve yiyen bir insan değilim ama tropikal meyveler bir ha-ri-ka!! Bu fotoğraftaki de pembe mango.

Tasarım alanında kendi dillerinde yeterli literatürleri olduğu için eğitim dilini de Portekizce yapabiliyorlar. Tabi ki benim için çok zor ama ülkede tasarımın gelişimi için çok güzel bir şey. Türkiye için de bu günleri görmek dileğiyle….

İlk defa tüplü dalış yaptım ve sevgili okyanus balıkları bizi photobomblamaya karar verdi^^

kilise düğünlerinin güzelliği beni kendine hayran bıraktı

Amazon yağmurlarının ne demek olduğunu gördüm

Ve güneşin dik açıyla düşmesinin ne demek olduğunu. Sıcak demek yetersiz kalır!

Ve dağlardan gelen suyun da ne kadar soğuk olduğunu, bütün bunların aynı anda aynı yerde yer alabileceğini….

danslarını da öğrenmeye çalıştım ama tabi onlarda olan genetik yetenek bende yok

Plajlarda satıcıların sattığı türlü türlü şeyden yalnızca biri hindistan cevizi. Serinlemek için mükemmel <3

En fanatik olmaya karar verdiğim dünya kupası maçında Almanya’ya 7-1 yenildiler :\

Sonsuz bir manzaraya bakmanın hiç de sıkıcı olmadığını fark ettim.

Benim için çok şaşırtıcı bir şey olan şehrin ortasında kurbağa, yengeç, yüzlerce kertenkele görmeye alışmaya başladım. Fotoğraftaki, sileceklerin yan kısmında oturan bir kurbağacık. Diğer saydığım hayvanları ise fotoğraflamak mümkün olmadı şimdiye kadar.

Buggy kiralayıp off-road heyecanı tatmak da güzel bir tecrübeydi

Yer gök palmiye ağacı!

Haftasonu öğrencileriyle buluşup bira içecek kadar alçakgönüllü profesörlerim var :)

Ve bugüne kadar derlediklerim bu kadar, şimdi beni bekle Rio!

bottom of page