top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıCansu Dağbağlı

İtalya'yı Ekranlardan Gezmek için 10 Film Önerisi

Bu yazıyı aslında Şubat ayında, Mart sonundaki Sicilya gezimizi planlarken yazmıştım. 3 yıl sonra İtalya'ya gidecek olmak beni çok mutlu ediyordu ve inanılmaz özlemiştim, böylece hem eski fotoğrafları ziyaret ederek, hem de daha önce izlediğim ve sevdiğim filmleri tekrar izleyerek özlemi pekiştirmeye başladım. Sonra malumunuz, Covid-19 dolayısıyla tüm seyahat planlarımız suya düşünce ben de bu yazıyı üzüntüyle erteledim. Geçen gün düşündüm, yine de bu yazıyı yayınlamalıyım ki en azından ekranlardan İtalya'ya gidelim, gözümüz gönlümüz açılsın.


Muhteşem İtalya manzaraları sunan 10 filmi aşağıda kronolojik olarak listeledim, fragmanlarını da ekledim, iyi seyirler :)


1. Roman Holiday (1953)

IMDB Puanı: 8.0

Geçtiği Yer: Roma


Roma'nın ikonik binaları ve en güzel meydanlarının eski halini göreceğiniz, Audrey Hepburn'lü, tatlı ve eğlenceli bir film.




2. Life is Beautiful (1997)

IMDB Puanı: 8.6

Geçtiği Yer: Arezzo (Toscana)


Hepinizin izlediğini tahmin ettiğim bu film Toscana'nın Arezzo şehrinde geçiyor, filmden sonra bu şehir oldukça ünlü olup film lokasyonlarını ziyaret etmek isteyenlerle dolmuş. Tekrar tekrar izlemek istenebilir diye listeye aldım.




3. Mine Vaganti (2010)

IMDB Puanı: 7.3

Geçtiği Yer: Lecce


Ferzan Özpetek'in en sevdiğim filmi! Tüm filmleri öyle ama bu film bana ekstra içten ve sıcak geliyor, o kadar ki, filmi ilk defa izledikten sonra trene atlayıp Lecce'ye gitmiştik. Şehri muhteşem gösteriyor ve hikaye de güzel bana göre. Ana karakterin babaannesi ile diyalogları, bir Ferzan Özpetek filmi klasiği olan büyük masa yemek sahneleri, her detayı çok güzel. Filmin sonundaki Sezen Aksu şarkısı da bu güzel filme çok güzel bir nokta koyuyor.




4. Letters to Juliet (2010)

IMDB Puanı: 6.5

Geçtiği Yer: Verona & Toscana


Tam bir Hollywood romantik komedisi, yani klişe dolu :) ama Verona ve Toscana'yı gösteren güzel manzaralar için izlenebilir, yormayan bir film izlemek isterseniz ideal olabilir.




5. Eat Pray Love (2010)

IMDB Puanı: 5.8

Geçtiği Yer: Roma & Napoli


Sanırım listenin en meşhur filmi :) çoğunuz izlemiş olabilirsiniz ve filmin tümü İtalya'da geçmiyor ama eğlenceli İtalya kısmıyla bu listeye girmeyi hak ediyor. Ben de İtalya kısmı için bu filmi izlediğimi itiraf edeyim...




6. To Rome With Love (2012)

IMDB Puanı: 6.3

Geçtiği Yer: Roma


Woody Allen'ın yönettiği film Roma'da yaşayan ve ziyarete gelen farklı insanların farklı hikayelerini paralel olarak anlatıyor, oyuncuların da çoğunu tanıyoruz diyebiliriz. Hikaye olarak çok muhteşem olmasa da görselleri için izlemeye değer bence.




7. La Grande Bellezza (2013)

IMDB Puanı: 7.8

Geçtiği Yer:Roma


Bu listede en sevdiğim filmlerde kesinlikle en başlarda olan film La Grande Bellezza. Sanat filmleri olarak tabir edilen türde filmleri sevmeyenler bu filmden sıkılabilir fakat benim için 3 saatlik bir görsel hipnozdu, çok sevdiğim bir film oldu. Yönetmen Paolo Sorrentino Roma'ya serenat yapmış denebilir <3 Bu filmle 2014 yılında En İyi Yabancı Dil Film Oscar'ı, Altın Küre'si, BAFTA'sı ve başka birçok almış. Benim için tekrar tekrar izleyeceğim bir film.




8. Call me by Your Name (2017)

IMDB Puanı: 7.9

Geçtiği Yer: Lombardia'nın Crema şehri


Bir Oscar'lı film daha, bu filmin işleyişini, detaylarını ve tabi ki muhteşem görsellerini çok sevdim. Film Soundtrack'iyle de bütünleşerek Visions of Gideon ve Mystery of Love şarkılarını patlatmıştı. Lombardia'nın küçük bir şehri olan Crema'da geçiyor. Çok değişik hissettiren ve etkisinden çıkması zor olan bir film.




9. The Burnt Orange Heresy (2019)

IMDB Puanı: 5.6

Geçtiği Yer: Como


Geçen senenin filmekimi'nde izlediğim film sanat sektörünü eleştiren bir konuya sahip, drama ve gerilim biraz karışık bir türe sahip. Sevdiğim kısımları da, çok sevmediğim yanları oldu ama düşündüren bir film ve güzel kısımları için izlenesi diyebilirim. Harika Como görselleri kalbimi çaldı.




10. The Two Popes (2019)

IMDB Puanı: 7.6

Geçtiği Yer: Vatican


Daha önce hiç kafa yormadığım, çok uzak olduğum bir konu; Papa ile ilgili bu filmi bu kadar seveceğimi düşünmemiştim. Hem konusu, hem oyunculuklar, hem de çekimler çok iyi. Bu film sanırım artık Netflix'in de kaliteli filmler yapmaya başladığının göstergesi. Filmdeki görsel sürprizler ise Vatikan bahçeleri ve Aziz Peter Bazilikası'nın bakmaya doyulamayacak güzellikleri.




Bonus: Master of None (2015)

IMDB Puanı: 8.3

Geçtiği Yer: Modena & Toscana


Bonus olarak yazmamın sebebi film değil dizi olması, dizinin 2. sezonunun ilk iki bölümü İtalya'da geçiyor ve o kadar keyifli ki, defalarca izleyebilirim <3 Hem bölümlerinin kısa olması hem de 2 sezon olması ile önerebileceğim, güzel zaman geçirmelik bir dizi.



Umarım listeyi beğenmişsinizdir ve karantina zamanlarında biraz güzel vakit geçirmenize vesile olabilirim. Sizin de önerdiğiniz filmler varsa yorumlara yazın lütfen :)


bottom of page