top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıCansu Dağbağlı

Ouro Preto


Bugün çok bilinmeyen bir şehri yazıyorum, adeta geçmişe yolculuk yaptığınız bir yer burası. Ziyaret etmeyecek olsanız bile genel kültür için dünya ve Brezilya’nın tarihinde önemli bir yer etmiş, Unesco Dünya mirası listesinde yer alan bu şehir hakkında okumak isteyebilirsiniz.

Çok bilinmeyen diyorum ama tabi ki bunu bir Türk perspektifiyle söylüyorum, aslında Brezilya ve Latin Amerika’da ünlü ve turistik bir şehir. Minas Gerais eyaletinde yer alan, Belo Horizonte’ye 1 saat uzaklıktaki Ouro Preto’nun tarihi aslında adında gizli. Ouro Preto, yani “Siyah Altın”, altın madenleri sayesinde 18. yüzyılda çok popüler ve kalabalık bir şehir haline gelmiş.

Belo Horizonte - Ouro Preto yolu üzerindeki Jeca Tatu müzesi

O kadar çok altın varmış ki bu şehirde, tüm dünyadan akına uğramış ve zamanında yeni dünyanın en kalabalık şehri haline gelmiş. Buradan Portekiz’e sadece resmi olarak 800 ton altın taşınmış, illegal olarak kaçırılan miktarı da siz düşünün… Bu zenginlikten dolayı Avrupa’dan sanatçı ve mimarları da kendisine çekmiş, şehrin kendine özgü bir mimarisi var.

Şehrin tarihindeki bir diğer önemli nokta da yerli halkın kölelikten kurtulmak için Portekizlilere karşı ayaklanma denemeleri olmuş. Malesef başaramamışlar ve hareketin lideri Tiradentes asılmış, böylece köleliğe karşı hareketlerin önemli bir sembolü haline gelmiş.

Tiradentes meydanı

Çok fazla tarihte derine inmeden gezilecek görülecek yerleri anlatmaya geçiyorum. Tabi ki madenleri ziyaret etme şansı var. Gezilebilecek iki meşhur maden var, bunlardan biri şehir merkezinde olan Chico Rei artezanal, yani el ile kazılarak açılmış; Passagem madeni ise endüstriyel özellikte yani bomba ile açılmış, şehirden uzakta ve oldukça büyük. O çizgifilmlerde gördüğümüz vagonlarla indik madene :)

Madenler dışında gezilebilecek kiliseler, müzeler var, şehir zaten tam bir açık hava müzesi, her sokak ayrı bir güzellikte. Küçük bir şehir olduğu için merkezde bir otelde kalmak ve her yere yürüyerek gitmek en güzeli. Tabi ki oteller de o güzel evlerin butik otele çevrilmiş şekli. Çok turist alan bir şehir olduğu için bol bol iyi restoran da var.

Ouro Preto iki günde gönlümüzü fethetti ve güzel bir haftasonu geçirmiş, yenilenmiş olarak döndük

Comments


bottom of page