top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıCansu Dağbağlı

Porto Miradouro'ları


Porto'daki en güzel gözlem noktalarını (Miradouro'ları) derledim, pırıl pırıl nehir ve şehir manzarası için bu noktaları bir bir gezmelisiniz :) Daha detaylı Porto yazım için tıklayın. Bu yazıda gözlem noktalarından ayrı ayrı bahsedip hepsinin manzarasını ayrıca övesim geldi. Çünkü şehir manzaraları bu kadar harika olmasaydı, Miradouro'lar da olmazdı, dolayısıyla Porto ve Lizbon bu kadar sevilmezdi sanırım!

Miradouro da Vitoria

Vitoria bölgesinde konakladığımız için(burada konaklamayı kesinlikle öneriyorum! Hem merkeze çoook yakın, yürüme mesafesinde hem de bu bölge uygun fiyatlı restoran bar dolu! Akşamı geçirmek için harika) sabah kahvaltıdan sonra otelden çıkıp hemen bu gözlem noktasının yolunu tuttuk. Yani bu manzara ile Porto bize “merhaba” dedi! Nehir ve köprü buradan çok net görülemese de, şehri bu açıdan görmenizi de öneririm. Buradan aşağıya inerken dar merdivenlerden inerek daracık eski sokaklara girip, Palacio da Bolsa meydanına ulaşabilirsiniz.

Miradouro da Rua das Aldas

Porto Katedrali’nin önündeki bir gözlem noktası, nehri dar bir açıyla görüyor, daha çok şehir manzarası var. Bu tepeli şehrin ne kadar kültürü barındırdığını, ne kadar kozmopolit olduğunu gösteriyor sanki! Katedrale mutlaka uğrayacaksınızdır, bu gözlem noktasına uğrayıp biraz dinlenin , sonra da buradan sağdaki yokuşa girip aşağıya sanat ve şarap kokan sokaklara atın kendinizi! Bizim gittiğimizdeki gibi bu Miradouro’da müzik yapan bir müzisyenle karşılaşırsanız daha da şahane! Manzaraya çok daha güzel bir tad katacaktır.

Miradouro da Serra do Pilar

Kesinlikle favorim olan manzara noktası oldu! Buraya çıkmak azıcık zahmetli olsa da kesinlikle değiyor! Konum olarak Serra do Pilar manastırına giderseniz bu manzarayı kaçırmanız olanaksız! Köprüden biraz içeriye yürüyüp sonra sol tarafta kalan manastıra giden rampadan çıkmak gerekiyor. Her şehre yukardan bakmak zevkli değildir, ama Porto’ya yukardan bakmak emin olun çok keyif verici. Oturup nehrin Atlantik’e açılan yönüne doğru gidip gelen gemileri izlemek, Ribeira’yı uzaktan görmek beni iyi hissettirdi. Ayrıca bu miradouro aşağıdaki iki noktaya göre çok daha sakin. Gezi planımıza göre gün ortasında çıkmıştık ama akşam içecekleri alıp güneş batımında burada olmak müthiş olur diye düşünmeden edemedim!

Gaia Teleferiği

Serra do Pilar’a tırmanmak istemezseniz, benzer bir manzarayı daha aşağıdan ve köprünün diğer tarafından görüyor Gaia teleferiğinin girişindeki teras kısmı. Bana kalırsa ikisine de gidin, ikisi tam bir rota üzerine oturuyor, önce Gaia teleferiği, sonra Serra do Pilar. Buradan Serra do Pilar'a yürümek 10 dakikanızı alır. Köprünün karşısını gören farklı açılar yakalamak için ikisine de gitmek ideal olur, tabi günün saatine göre biri ters ışıkta kalabilir, bu durumda biri diğerini kurtarabilir :)

Luis I Köprüsü

İşte Porto'nun kalbindeki, Porto ile Gaia'yı birbirine bağlayan, en çok kullanılan köprü! Bu köprüden en az bir kez geçmezseniz olmaz, hatta hem üstünden hem altından yürümenizi öneririm. Çünkü köprünün altından da üstünden de yürüyünce hem sağ tarafına hem de sol tarafına harika manzaralar var, tabi ki en çok aklınızı çeleni Porto Katedrali'ne bakan kısmı olabilir <3 Buraya doğru yukardan yürümeyi tercih etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum, Gaia'dan Porto Katedrali'ne doğru yürürken, hem harika manzaralar göreceksiniz hem de karaya yaklaştığınız andan itibaren size duvar sanatları eşlik edecek. Bana göre en güzel manzara bu kısımda olsa da; köprünün ayağından da, yukardan da çok güzel kareler yakalayacağınıza eminim!

Tüm bu gözlem noktalarını bir gün içinde gezmek mümkün, yeter ki isteyin. İlk başta dediğim gibi Portekiz şehirlerinin güzelliğini gösteren şey miradourolar, alın içkinizi bir tanesinde güneşin batışını izlemeye gidin, ertesi gün de bir başkasında batırın güneşi!

bottom of page